Bomenpad

Kenmerken:

Kroon:
Eivormig rondlopend, onregelmatig

Schors:
Roodbruinachtig, afbladerend, diepe groeven

Blad:
Platte naalden 10-30 mm, gepunt, dofgroen aan de bovenkant, gelig aan de onderkant, in twee rijen van de scheut afstaand

Bloemen:
Onopvallend, tweehuizig, mannelijke gelig, vrouwelijke groenig, aan afzonderlijke bomen

Vruchten:
Vlezige rode zaadrok tot 1 cm groot om één zaadje (bruinzwart) van 6-7 mm lang

Bloeitijd:
Maart-april

Venijnboom (Taxus bacata)

Taxus is een tweehuizige soort dat wil zeggen, dat de bloeiwijzen die eicellen in de zaadknop produceren aan de andere bomen zitten, dan de kegeltjes, waar pollen met mannelijke geslachtscellen worden geproduceerd. Deze kegeltjes vallen direct op; ze ontwikkelen zich vanaf de zomer van het jaar eerder in de oksels van naalden aan de nieuwste twijgen. Ze vallen in de winter al op door hun gele kleur en als de kegeltjes, die eigenlijk alleen maar uit meeldraden bestaan, rijp zijn kunnen hele wolken zeer allergeen stuifmeel of pollen uit de boom vrijkomen. Via de lucht moet de pollen de zaadknop bereiken die op een ander boom zit.

De taxus is de enige naaldboom zonder harsgangen. Taxushout wordt in Egypte speciaal ingevoerd om doodskisten van te maken. Vroeger werden er bogen van gemaakt. Bij de Slag bij Azincourt (1415) gebruikten de Engelsen bogen van taxushout. Daardoor hadden hun pijlen een veel groter bereik. Het is een van de redenen waarom ze de slag tegen de Fransen konden winnen. Het hout wordt ook veel in inlegwerk gebruikt. Ook voor draaiwerk is het fijne hout erg geschikt.